Според законопроекта непрофесионалисти ще одитират парите на данъкоплатците, а качеството на одитите ще се контролира от ръководство, от което също не се изискват професионални качества, смятат от Сметната палата.

Предлаганият модел е на колективната безотговорност и междупартийните сделки, удобен за натиск и манипулиране, допълват от институцията.

Според висшите одитори сегашният уж „недемократичен” според депутатите модел е преобладаващ в Европейския съюз. Главният мотив на вносителите – за връщане на колегиалния модел, е несъстоятелен, тъй като противоречи на решение на Конституционния съд от 2011 г., коментират още от Палатата.

По думите им предвидената в законопроекта голяма деветчленна колегия ще излезе и многократно по-скъпа на данъкоплатеца в сравнение със сегашното тричленно професионално ръководство, поради неизбежните разходи за персонални коли, шофьори, кабинети, съветници и секретарки.

Законопроектът създава възможност мнозинството в колегията на Сметната палата да отстранява „неудобни и непослушни” свои членове, като предлага предсрочното прекратяване на мандата им, казват още от ведомството на Димитров. 

Председателят на СП Валери Димитров е бивш депутат от НДСВ, но от години се ползваше с подкрепа във всички политически сили, включително и в правителството. Той е и един от авторите на Закона за валутния борд. В последните седмици Димитров лансира и поправки в Закона за политическите партии, като поиска по ясно отчитане на парите от партийните субсидии.